Pendiuc si rafinariile din Pitesti
terra ecologica
 

Pendiuc si rafinariile din Pitesti
     media: 0.00 din 0 voturi

Acum cate va zile am vazut filmul Alexandru si ma gandeam ca eu pe undeva seman cu Alexandru. Si sa va spun de ce.
Cand am inceput sa sun si sa caut locatii unde sa plantez copaci, m-am uitat pe Google earth. Si mi-am spus ca Pitesti ar fi cea mai buna locatie. Este foarte poluat si ori de cate am vazut valvataia mare care polueaza tot cerul, m-am gandit ca niste paduri ar fi de real folos intr-o astfel de locatie.
Am vazut cu ce primarii se invecineaza rafinariile Petrom si OMV si am sunat. Am vorbit cu primarul de la Bradu, care a spus ca o sa planteze el vreo trei hectare. Am vorbit si la Oarja, dar mi-au spus ca terenurile sunt ale oamenilor si ca localnicii asteapta bani multi pentru ele.Le-am explicat ca o sa creasca mult valoarea terenurilor daca vor decide sa planteze copaci. Nu aveau insa ce terenuri sa puna la dispozitie pentru plantat.
Cand am primit semnale incurajatoare de la primarul din comuna Bradu, am trimis mailuri la Petrom si la Lukoil si le-am spus ca am nevoie de sponsorizare ca sa plantez copaci langa rafinarii. M-a contactat Mona Nicolici, de la comunicare- Petrom si m-a invitat sa merg cu ea la inaugurarea unui parc facut de Petrom in Pitesti.
Cu ocazia asta aveam sa ii propun primarului Pendiuc sa plantam copaci langa rafinarii. Nu am putut merge la Pitesti chiar in ziua inaugurarii parcului, insa a doua zi am sunat la Primaria din Pitesti. Am vorbit cu Pendiuc si in urmatoarea zi m-am deplasat la Pitesti.
Pendiuc mi-a spus ca vin intr-un moment foarte bun, si chiar a dat dispozitii sa fie identificate terenuri din domeniul public, din Pitesti, pe care pot fi facute spatii verzi.
La o saptamana de la primul meu apel la Pitesti aveam o schita cu un teren din domeniul public, vis-à-vis de rafinarii, teren care se intindea pe 16 hectare.
Pana la urma primarul nu a mai vrut sa faca proiectul, probabil se astepta sa vin cu mai stiu eu ce investitori. Si cand a vazut ca de fapt ma folosesc de aceleasi institutii care ii erau si lui la indemana: ADP, Directia silvica, elevi din scolile pitestene, nu a mai vrut sa faca proiectul. Primarul Pendiuc devenise de negasit, iar eu nu am mai insistat pentru ca intre tim pgasisem o locatie mult mai aproape de Bucuresti: la Ciorogarla.
Si totusi va vorbeam de Alexandru, cuceritorul.
Adesea, cand plecam de acasa, uneori nici eu nu stiam unde merg ca sa plantez paduri. Si cu toate astea, aveam impresia ca merg sa cuceresc noi teritorii.
Iar atunci cand i-am spus lui Alin ca am mers la Pitesti, deja i se parea ca am fost prea departe. Si altii siguri la fel gandeau. Si inca am spus la putina lume ca sa nu gandeasca despre mine ca sunt nebuna.
Oricum, as vrea ca si altii sa invete din lectiile mele si sa aiba mai mult curaj in ceea ce fac. Cred ca ar trebui sa ii obisnuim tot mai mult pe primari si pe alti reprezentanti ai autoritailor locale, ca este firesc sa ne implicam, sa mergem la biroul lor si sa le propunem proiecte. Daca nu vor ei sa se ocupe de astfel de proiecte, atunci sa ne sprijine pe noi sa le facem.
E adevarat ca ei iau bani pentru asta si noi poate nu primim nimic.Dar vi se pare ca e mai usor sa stai pe margine si sa aduni frustrare?
La fel ca si Alexandru, lumea mi se pare mica si usor de cucerit. Si chiar daca nu am castigat anul trecut batalia cu poluarea de la Pitesti, cine stie? Poate anul asta, sau anul viitor imi va aduce o victorie.
Sau poate pitestenii vor proceda ca mine si il vor convinge pe pendiuc ca e bines a plantezi copaci langa rafinarii. Si mai mult decat atat, vor gasi o modalitate prin care chiar vor planta niste copaci.
Fratilor, este mult mai simplu decat credeti!

Bataliile azi nu le mai dam pe campul de lupta.
Luptam pentru ideile noastre, pentru proiecte, pentru visuri.
Doar ca..e bine sa nu ne luptam cu morile de vant, ci chiar sa facem ceva concret.

postat de cretusimona in 2008-01-06 15:53 | 0 comentarii


Comentarii


    Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
     
    Termeni si Conditii de Utilizare